Wat is HSO?

Wat is HSO?Goed paardrijden begint bij jezelf. Pas wanneer jij goed zit, kun je van je paard verwachten dat hij ontspannen en in balans loopt. Maar wat doe je als je van nature niet over een goede houding beschikt of als je last hebt van lichamelijke klachten?

Hippische Sportoefentherapie werkt met de methode Oefentherapie Cesar / Mensendieck.
Bij deze bewegingstherapie staan bewustwording en gedragsverandering op het gebied van bewegen centraal. De oefentherapeut bekijkt het lichaam als een geheel.

Een hippisch sportoefentherapeut richt zich op het geven van begeleiding aan ruiters in de paardensport. De begeleiding kan op het paard plaatsvinden middels het geven van zitles, hierbij wordt de ruiter in de context begeleid. Dit gebeurd veelal op locatie. Ook is het mogelijk om los van het paard door te trainen, door middel van ruiterfitheid-traingingen, valpreventie, balanstraining, etc.

Werkwijze

werkwijzeOnder begeleiding van je Hippisch Sportoefentherapeut werk je aan het optimaliseren van een functionele houding. Dit gebeurt door middel van oefeningen en houdingscorrectie, zowel op als naast het paard.

De begeleiding zal gestart worden met een intake. Daarna zal er een individueel onderzoek plaatsvinden op en/of los van het paard. Hoe het onderzoek plaats vindt is afhankelijk van de hulpvraag van de ruiter en of er wel of niet sprake is van lichamelijke klachten.

Na het onderzoek zal er een individueel plan worden opgesteld. Een belangrijk onderdeel binnen de hippische sportoefentherapie is het vergroten van het bewustzijn van de ruiter en haar eigen lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het lichaamsgevoel, spiegels, foto’s en video-opnames. Je ervaart hoe je jouw houding en beweging kunt ondersteunen met spierspanning en ademtechniek. Hierbij krijg je veel inzicht over de anatomie en de biomechanica van jouw eigen lichaam.

Door zelf te doen, zelf te zien en zelf te voelen, ervaar je hoe je jouw houding en beweging verbetert. Je krijgt meer gevoel voor welke bewegingen nu goed zijn voor jouw houding en zit. Door het bewust ervaren en herhalen van goede bewegingspatronen worden deze langzaam maar zeker ontwikkeld tot een nieuwe gewoonte.

Ook wanneer een ruiter lichamelijke klachten heeft is oefentherapie vaak effectief!

Het resultaat is een onafhankelijke uitgebalanceerde zit die de bewegingen van het paard als het ware absorbeert. Voor zowel ruiter als voor het paard een goed gevoel!

OTC/M

Oefentherapeuten Cesar / Mensendieck zijn experts op het gebied van houding en beweging. Zij hebben de HBO-opleiding Oefentherapie Cesar / Mensendieck afgerond aan de Hogeschool van Amsterdam of de Hogeschool van Utrecht.

Hippisch oefentherapeuten die gespecialiseerd zijn in het geven van begeleiding in de paardensport. Om de kwaliteit van de zorg te kunnen handhaven zijn hippische sportoefentherapeuten aangesloten bij het netwerk van Hippische Sportoefentherapie. Vanuit dit netwerk worden jaarlijks themadagen georganiseerd ter verbreding van de kennis op het gebied van hippische sportoefentherapie.

Vergoeding

Oefentherapie Cesar / Mensendieck is een erkende paramedische behandelmethode en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg de polis van uw zorgverzekeraar voor de vergoeding waar u recht op heeft.